biszkopt z dżemem

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • cukier - 1 szklanka
  • mąka - 1 szklanka
  • jajka - 6 sztuk
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • dżem wiśniowy - 1 opakowanie
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubijamy ze szczyptą soli.
  2. W drugiej misce żółtka ubijamy z cukrem, białka ubijamy na gładką masę.
  3. Do ubitych z cukrem żółtek dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
  4. Na koniec do masy z żółtkami mikserem na najniższych obrotach wmiksowujemy ubite białka (nie czekamy, aż masa będzie jednolita, ma zachować puszystość).
  5. Wlewamy do nasmarowanej i wysypanej mąką blachy, ostudzony biszkopt przekroić na pół, wyłożyć dżem, przykryć drugim.