Biszkopt z galaretką
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 180 °C

Składniki:

    biszkopt
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • oliwa - 2 łyżeczki
  • ocet - 2 łyżeczki
  • krem
  • śmietana kremówka - 200 mililitrów
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • śmietan-fix - 1 opakowanie
  • dekoracja
  • truskawki - 200 gramów
  • wierzch
  • galaretka truskawkowa - 2 opakowania

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, następnie mąkę, proszek, oliwę i ocet.
  2. Masę wylać na blaszkę. Piec 15 min. w 180 stopniach C.
  3. Biszkopt zostawić do ostygnięcia. Rozpuścić galaretki wg przepisu na opakowaniu. Zostawić do stężenia.
  4. Ubić kremówkę z cukrem i śmietan-fiksami.
  5. Wyłożyć na biszkopt. Na krem ułożyć owoce.
  6. Wylać lekko stężoną galaretkę. Przechowywać w lodówce do całkowitego zastygnięcia galaretki.