Biszkopt z galaretką inaczej
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 160 °C

Składniki:

  • jajka - 3 sztuki
  • cukier - 0.75 szklanek
  • mąka - 0.75 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • oliwa - 1 łyżeczka
  • ocet - 1 łyżeczka
  • puszka brzoskwiń - 1 opakowanie
  • galaretka - 3 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej i ocet.
  2. Ciasto przelać na wysmarowaną Kasią i posypaną blaszkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 min w 160 stopniach.
  3. Po upieczeniu, gorące ciasto przełożyć do keksówki. Keksówkę wyłożyć folią aluminiową, wtedy łatwiej wyjąć gotowe ciasto.
  4. Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Zostawić do stężenia. Brzoskwinie pokroić w kawałki i wrzucić do keksówki, po czym zalać tężejącą galaretką.
  5. Wstawić na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia. Ciasto wyłożyć "do góry nogami" na tacę i posypać cukrem pudrem.