Biszkopt z gruszkami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • mąka - 1 szklanka
  • cukier - 1 szklanka
  • jajko - 5 sztuk
  • olej - 3 łyżki
  • ocet - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • woda - 0.5 litrów
  • gruszka - 2 sztuki
  • cukier - 6 łyżek
  • budyń śmietankowy - 2 opakowania
  • zielona galaretka - 1 opakowanie
  • żółta galaretka - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: białka ubić, dodać cukier, następnie żółtka i ubijać.
  2. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Na koniec dodać olej i ocet.
  4. Piec 20 minut w temp. 200*.
  5. Odstawić do ostudzenia.
  6. Masa: gruszki obrać, pokroić w kostkę.
  7. Z wody, gruszek i cukru ugotować kompot.
  8. Gdy gruszki będą miękkie, wyjąć je z kompotu.
  9. Na kompocie ugotować budynie (rozprowadzić budynie w zimnej wodzie i wlać do gotującego się kompotu, gotować na małym ogniu. aż zgęstnieje) i do gorącego dodać gruszki.
  10. Wymieszać i pozostawić do przestygnięcia.
  11. Ciepły budyń wylać na biszkopt.
  12. Przygotować galaretki według opisu na opakowaniu, wylać na masę, a gdy będą tężejące, wymieszać obie galaretki na cieście.