Biszkopt z masą makową
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 st. C °C

Składniki:

    biszkopt
  • jajka - 8 sztuk
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka pszenna - 1.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • aromat rumowy - 1 sztuka
  • krem makowy
  • mak - 1 puszka
  • jajka - 3 sztuki
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • cukier - 0.75 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 2 łyżki
  • aromat migdałowy
  • ponadto
  • orzechy włoskie - 200 gramów
  • owocowa herbata
  • polewa czekoladowa
  • Kostka do pieczenia Kasia - 175 gramów
  • woda - 5 łyżek
  • kakao - 3 łyżki
  • cukier - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie po jednym żółtku i miksować ok 5 min.
  2. Następnie mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko i stopniowo dodać do ciasta, należy dodać kilka kropel aromatu -  miksować do uzyskania jednolitej masy.
  3. Biszkopt wylać do formy wysmarowanej Kasią i obsypanej mąką. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 st. C na 30 min.
  4. Po upieczeniu przeciąć na pół.
  5. MASA MAKOWA: Do garnka wrzuć Kasię i na to wszystkie pozostałe składniki i gotować - musi być gęste.
  6. Biszkopt nasączyć owocową herbatą i posmarować całą masą makową i rozprowadzić masą po całości i przykryć drugim biszkoptem, nasączyć i zrobić polewę czekoladową.
  7. POLEWA CZEKOLADOWA: Wszystkie składniki połączyć w małym garnuszku i gotowa.