Biszkopt z masą makową

4


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Biszkopt:
jajka8 sztuk
cukier1 szklanka
mąka pszenna1.5 szklanek
proszek do pieczenia2 łyżeczki
aromat rumowy1 sztuka
Krem makowy:
mak1 puszka
jajka3 sztuki
mąka ziemniaczana2 łyżki
cukier0.75 szklanek
Kostka do pieczenia Kasia2 łyżki
aromat migdałowy
Ponadto:
orzechy włoskie200 gramów
owocowa herbata
Polewa czekoladowa:
Kostka do pieczenia Kasia175 gramów
woda5 łyżek
kakao3 łyżki
cukier4 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie po jednym żółtku i miksować ok 5 min.
Krok 2
Następnie mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko i stopniowo dodać do ciasta, należy dodać kilka kropel aromatu -  miksować do uzyskania jednolitej masy.
Krok 3
Biszkopt wylać do formy wysmarowanej Kasią i obsypanej mąką. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 st. C na 30 min.
Krok 4
Po upieczeniu przeciąć na pół.
Krok 5
MASA MAKOWA: Do garnka wrzuć Kasię i na to wszystkie pozostałe składniki i gotować - musi być gęste.
Krok 6
Biszkopt nasączyć owocową herbatą i posmarować całą masą makową i rozprowadzić masą po całości i przykryć drugim biszkoptem, nasączyć i zrobić polewę czekoladową.
Krok 7
POLEWA CZEKOLADOWA: Wszystkie składniki połączyć w małym garnuszku i gotowa.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl