Biszkopt z masą rabarbarową
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 35 minut
  • 160 °C

Składniki:

    biszkopt
  • jajko - 7 sztuk
  • mąka pszenna - 1.5 szklanek
  • cukier - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • masa
  • rabarbar - 1.5 kilogramów
  • galaretka pomarańczowa - 3 opakowania
  • jogurt gęsty - 350 gramów
  • żelatyna - 3 łyżeczki
  • woda - 3 szklanki
  • dekoracja
  • sos toffi - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodawać bardzo małymi partiami cukier i cały czas ubijać.
  2. Następnie dodawać po 1 żółtku, a na koniec także powoli i małymi ilościami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę (25x40) i piec ok.35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (termoobieg). Bezpośrednio po upieczeniu nie otwierać piekarnika.
  4. Gdy wystygnie (ew. na drugi dzień), przekroić wzdłuż na 2 blaty. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w kostkę. Podlać 3 szklankami wody i rozgotować. Do gorącego wsypać 3 galaretki pomarańczowe i dokładnie wymieszać, wystudzić.
  5. Zimną galaretkę z rabarbarem zmiksować z jogurtem. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, lekko przestudzić i wymieszać z masą. Gdy zacznie tężeć, wylać na pierwszą warstwę biszkopta, nałożyć drugą i lekko obciążyć np. deską do krojenia. Zostawić na noc do stężenia.
  6. Gotowy można polać galaretką lub tak, jak ja polewą toffi (bezpośrednio przed podaniem wycisnąć esy-floresy).