biszkopt z płatkami owsianymi
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • jajko - 5 sztuk
  • mąka tortowa - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • mąka ziemniaczana - 0.5 szklanek
  • cukier - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • kakao - 3 łyżki
  • cukier waniliowy - 2 opakowania
  • mleko - 3 szklanki
  • płatki owsiane - 15 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. SPÓD 5 jajek ubić na piane ze szklanką cukru.
  2. Następnie dodać 1/2 szklanki maki ziemniaczanej, 1/2 szklanki mąki tortowej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, kakao.
  3. Wszystko dobrze wymieszać i wylać na wysmarowana blaszkę.
  4. Piec ok 45 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. MASA 2 szklanki mleka zagotować z 5 łyżkami cukru.
  6. Pozostałą szklankę mleka wymieszać z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i 1/2 szklanki mąki tortowej i wlać do gotującego się mleka.
  7. Dobrze mieszając lekko zagotować na masę budyniową.
  8. Przestudzona masę utrzeć z kostką do pieczenia Kasia na jednolitą masę. Ostudzoną masę wylać na biszkopt.
  9. PŁATKI Na patelnię wsypać płatki, dodać 2 łyżki Kasi, 4 łyżki cukru. Wszystko smażyć na małym ogniu cały czas mieszając do uzyskania sypkich i uprażonych płatków.
  10. Ostudzone płatki wysypać na masę budyniową.Całość wstawić do lodówki, aby masa dobrze zastygła.