Przygotowanie |
Krok 1 |
SPÓD 5 jajek ubić na piane ze szklanką cukru. |
Krok 2 |
Następnie dodać 1/2 szklanki maki ziemniaczanej, 1/2 szklanki mąki tortowej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, kakao. |
Krok 3 |
Wszystko dobrze wymieszać i wylać na wysmarowana blaszkę. |
Krok 4 |
Piec ok 45 minut w temperaturze 180 stopni. |
Krok 5 |
MASA 2 szklanki mleka zagotować z 5 łyżkami cukru. |
Krok 6 |
Pozostałą szklankę mleka wymieszać z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i 1/2 szklanki mąki tortowej i wlać do gotującego się mleka. |
Krok 7 |
Dobrze mieszając lekko zagotować na masę budyniową. |
Krok 8 |
Przestudzona masę utrzeć z kostką do pieczenia Kasia na jednolitą masę. Ostudzoną masę wylać na biszkopt. |
Krok 9 |
PŁATKI Na patelnię wsypać płatki, dodać 2 łyżki Kasi, 4 łyżki cukru. Wszystko smażyć na małym ogniu cały czas mieszając do uzyskania sypkich i uprażonych płatków. |
Krok 10 |
Ostudzone płatki wysypać na masę budyniową.Całość wstawić do lodówki, aby masa dobrze zastygła. |