biszkopt z płatkami owsianymi

2


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
jajko5 sztuk
mąka tortowa1 szklanka
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
mąka ziemniaczana0.5 szklanek
cukier1 szklanka
proszek do pieczenia1 łyżeczka
kakao3 łyżki
cukier waniliowy2 opakowania
mleko3 szklanki
płatki owsiane15 dekagramów
Przygotowanie
Krok 1
SPÓD 5 jajek ubić na piane ze szklanką cukru.
Krok 2
Następnie dodać 1/2 szklanki maki ziemniaczanej, 1/2 szklanki mąki tortowej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, kakao.
Krok 3
Wszystko dobrze wymieszać i wylać na wysmarowana blaszkę.
Krok 4
Piec ok 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 5
MASA 2 szklanki mleka zagotować z 5 łyżkami cukru.
Krok 6
Pozostałą szklankę mleka wymieszać z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i 1/2 szklanki mąki tortowej i wlać do gotującego się mleka.
Krok 7
Dobrze mieszając lekko zagotować na masę budyniową.
Krok 8
Przestudzona masę utrzeć z kostką do pieczenia Kasia na jednolitą masę. Ostudzoną masę wylać na biszkopt.
Krok 9
PŁATKI Na patelnię wsypać płatki, dodać 2 łyżki Kasi, 4 łyżki cukru. Wszystko smażyć na małym ogniu cały czas mieszając do uzyskania sypkich i uprażonych płatków.
Krok 10
Ostudzone płatki wysypać na masę budyniową.Całość wstawić do lodówki, aby masa dobrze zastygła.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl