Biszkopt z truskawkami i galaretką
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka - 250 gramów
  • cukier puder - 150 gramów
  • jajko - 4 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • śmietana - 125 mililitrów
  • proszek do pieczenia - 1 opakowanie
  • truskawki - 1.5 kilogramów
  • galaretka truskawkowa - 4 opakowania
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Kasię z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ucieramy na pulchną masę dodając kolejno po 1 żółtku.
  2. Gdy składniki się połączą, dodajemy śmietanę i jeszcze trochę ucieramy.
  3. Następnie należy wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy piane.
  4. Do masy margarynowej dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę łączymy z pianą z białek.
  5. Ciasto wylewamy do wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą, owalnej formy tortowej o średnicy 24 cm. Pieczemy około 1 godziny. Na upieczone i ostudzone ciasto układamy oczyszczone truskawki i zalewamy ostudzoną, gęstniejącą galaretką, wstawiamy do lodówki na około godzinę.