Biszkopt ze śliwkowym kremem
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 170 C °C

Składniki:

  • jajka - 4 sztuki
  • cukier - 0.75 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 0.2 szklanek
  • mąka pszenna - 0.5 szklanek
  • kakao - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • suszone śliwki - 30 dekagramów
  • wódka - 0.5 szklanek
  • Nutella - 5 łyżek
  • Śmietana 30% - 0.5 litrów
  • cukier puder - 4 łyżki
  • żelantyna - 3 łyżeczki
  • czekolada - 1 sztuka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Upiec biszkopt z podanych składników.
  2. Śliwki pokroić w kostkę i zalać je wódką, zostawić na kilka godzin do przegryzenia się.
  3. Biszkopt nasączyć naparem z kawy.
  4. Miękką Kasię utrzeć, dodać porcjami Nutellę, pod koniec dodać pokrojone śliwki i wymieszać.
  5. Na biszkopt wyłożyć masę śliwkową.
  6. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody, wyłożyć na krem.
  7. Wierzch posypać startą czekoladą.