Bitki po polsku z chrzanem
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • wołowina - 500 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • Sos do pieczeni ciemny Knorr - 1 opakowanie
  • Kminek z Polski Knorr - 1 łyżeczka
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 1 sztuka
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 4 ziarna
  • olej - 3 łyżki
  • mąka - 2 łyżki
  • chrzan - 2 łyżki
  • woda - 100 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Wołowinę pokrój na małe kawałki około 4-5 dag i rozbij lekko tłuczkiem.
  2. Mięso oprósz mąką i obsmaż na patelni. Po chwili dodaj pokrojoną w piórka cebulę.
  3. Gdy wszystkie składniki zrobią się lekko rumiane, wlej 700 ml wody, dodaj kminek, liść laurowy, ziele angielskie i duś około 20-30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż mięso zmięknie.
  4. Przygotuj sos Knorr, łącząc go ze 100 ml zimnej wody.
  5. Wlej sos do mięsa i dodaj chrzan. Całość duś jeszcze 10 minut. Taka potrawa doskonale smakuje np. z purée ziemniaczanym.