Bitki wieprzowe
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso wieprzowe najlepiej z szynki - 500 gramów
  • Kostka bulionowa z Czosnkiem i Pietruszką Knorr - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Przyprawa do mięs Knorr - 1 łyżka
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 4 ziarna
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 3 sztuki
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • olej rzepakowy do smażenia - 100 mililitrów
  • woda - 0.5 litrów

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w plastry i rozbij tłuczkiem. Następnie oprósz je przyprawą do mięs Knorr i mąką. W rozgrzanym garnku o szerokim dnie obsmaż plastry z obu stron na gorącym oleju.
  2. Mięso przełóż na chwilę na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodaj koncentrat pomidorowy, liść laurowy i ziele angielskie.
  3. Całość zalej esencjonalnym bulionem z pół litra zimnej wody oraz kostki Knorr i ponownie włóż mięso do garnka. Wszystko razem duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 30 minut.