Bitki wołowe w sosie pomidorowym
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • wołowina - 500 gramów
  • Esencja do duszonych mięs Knorr - 1 sztuka
  • mąka pszenna - 5 łyżek
  • Oregano z Turcji Knorr - 1 łyżeczka
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
  • cebula - 2 sztuki
  • ząbek czosku - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w plastry i rozbij tłuczkiem. Następnie oprósz mąką i zrumień z obu stron na patelni.
  2. Cebulę oraz czosnek pokrój w kostkę i zeszklij w garnku na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj koncentrat pomidorowy i oregano. Smaż chwilę razem.
  3. Obsmażone mięso przełóż do garnka z koncentratem pomidorowym.
  4. Całość zalej 600 ml wrzącej wody, aby wydobyć głęboki smak dania dodaj Esencję do duszonych mięs Knorr i przykryj garnek. Zmniejsz ogień i duś mięso do momentu, gdy będzie miękkie – ok. 35 min. Gotowe bitki podawaj z ryżem.