Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • Rostbef wołowy - 800 gramów
  • Sos do pieczeni ciemny Knorr - 1 sztuka
  • cebula czerwona - 2 sztuki
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • czerwone wino - 100 mililitrów
  • bulion - 700 mililitrów
  • ocet balsamiczny - 80 mililitrów
  • oliwki czarne - 150 gramów
  • mąka - 3 łyżki
  • olej do smażenia
  • cukier - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Wołowinę podziel na mniejsze kawałki, każdy po 4-5 dag. Następnie rozbij tłuczkiem mięso na klasyczne bitki.
  2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż bitki, uprzednio oprószając je mąką.
  3. Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj i dodaj do mięsa. Całość smaż, aż cebula będzie szklista.
  4. Wsyp cukier i jak zacznie się karmelizować, wlej ocet oraz czerwone wino. Zagotuj i poczekaj, aż płyn wyparuje do połowy.
  5. Wlej bulion, dodaj oliwki oraz Sos do pieczeni ciemny Knorr. Gotuj, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie miękkie. Pod sam koniec duszenia dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i natychmiast podawaj.