Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym

21


Łatwe


60 min.


6 os.

Składniki
Rostbef wołowy800 gramów
Sos do pieczeni ciemny Knorr1 sztuka
cebula czerwona2 sztuki
ząbki czosnku2 sztuki
natka pietruszki1 pęczek
czerwone wino100 mililitrów
bulion700 mililitrów
ocet balsamiczny80 mililitrów
oliwki czarne150 gramów
mąka3 łyżki
olej do smażenia
cukier2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Wołowinę podziel na mniejsze kawałki, każdy po 4-5 dag. Następnie rozbij tłuczkiem mięso na klasyczne bitki.
Krok 2
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż bitki, uprzednio oprószając je mąką.
Krok 3
Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj i dodaj do mięsa. Całość smaż, aż cebula będzie szklista.
Krok 4
Wsyp cukier i jak zacznie się karmelizować, wlej ocet oraz czerwone wino. Zagotuj i poczekaj, aż płyn wyparuje do połowy.
Krok 5
Wlej bulion, dodaj oliwki oraz Sos do pieczeni ciemny Knorr. Gotuj, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie miękkie. Pod sam koniec duszenia dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i natychmiast podawaj.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl