Bitki wołowe z pieczarkami i śmietaną
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • udziec wołowy - 800 gramów
  • Fix Schab a'la stroganoff Knorr - 1 opakowanie
  • pieczarki - 400 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • bulion - 1 litr
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • mąka - 3 łyżki
  • olej do smażenia
  • śmietana - 2 łyżki
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 3 sztuki

Zamów świeże składniki z dostawą do domu do wybranych przepisów.

Sposób przygotowania:

  1. Wołowinę podziel na mniejsze kawałki, każdy po 4-5 dag. Następnie rozbij tłuczkiem mięso na klasyczne bitki.
  2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż bitki oprószone mąką.
  3. Kiedy mięso będzie złociste, przełóż je do rondla. Na tej samej patelni usmaż pieczarki pokrojone w cząstki oraz cebulę pokrojoną w piórka. Całość smaż kilka minut. Dodaj do mięsa.
  4. Do rondla wlej bulion, dodaj przyprawy i duś mięso około 20 minut na średnim ogniu.
  5. Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną i wlej do mięsa. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie zupełnie miękkie.
  6. Pod sam koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki. Podawaj z ziemniaczanym purée lub kaszą.