Bitki z karkówki
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Mięso karkówka - 400 gramów
  • cebula - 200 gramów
  • Sos grzybowy Knorr - 1 opakowanie
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • olej roślinny - 30 mililitrów
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 2 gramy
  • sól - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • woda - 300 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w plastry, lekko rozbij młotkiem, oprósz solą, pieprzem i majerankiem.
  2. Obsmaż na patelni, dodaj pokrojoną w plastry cebulę i delikatnie ją zeszklij.
  3. Całość zalej sosem grzybowym rozmieszanym w 300 mililitrach wody, dodaj czosnek.
  4. Wszystko razem duś pod przykryciem około 30 minut, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Bitki podawaj z kiszonymi ogórkami na gryczanej kaszy.