blachowiec
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka pszenna - 3 szklanki
  • cukier - 1 szklanka
  • jajko - 2 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • kwaśna śmietana - 3 łyżki
  • soda oczyszczona - 1.5 łyżeczek
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • masa
  • kwaśna śmietana - 1 litr
  • śmietana Śnieżka - 4 opakowania
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • polewa
  • chałwa - 10 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 10 dekagramów
  • mleko - 3 łyżki
  • cukier - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: wszystko razem zagnieść i podzielić na 3 części.
  2. Rozwałkować i piec po 1 na odwróconej blaszce posmarowanej Kasią.
  3. Masa: śmietanę ubić, dodając śnieżkę i cukier waniliowy i przełożyć ciasto.
  4. Polewa: 5 minut gotować. Gorącą wylać na ciasto. Smacznego!