Błękitna Laguna
  • 0 minut
  • Łatwe

Składniki:

    biszkopt
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka tortowa - 1.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • woda - 8 łyżek
  • olej - 8 łyżek
  • krem
  • krem waniliowy w proszku - 1 opakowanie
  • dodatki
  • galaretka niebieska - 2 opakowania
  • woda - 3 szklanki
  • czekolada - 1 sztuka
  • rurki waflowe - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. CIASTO: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej, wodę i wymieszać. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Powoli dodawać ubitą pianę z białek.
  2. Ciasto piec około 40 minut w temp. 180*C. Przygotować krem według przepisu na opakowaniu.
  3. Gdy biszkopt ostygnie to odkroić górny krążek około 1 cm i wyciąć 2 koła na wysepkę formując półkulę kremem. Wierzch posypać okruchami z ciasta.
  4. Na wierzch biszkopta posmarować krem, położyć wysepkę i zalać tężejącą galaretką.
  5. Wstawić do lodówki aż galaretka stężeje. Dookoła poukładać rurki waflowe.