PRZEPISY.PL

Bliny na „piwie”

  • 45
  • 4
  • Łatwe
  • 0
2
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • mąka gryczana250 g
  • żółtko1 szt
  • roztopione masło1 łyżka
  • olej do smażenia
    • Krok 1

      Zacznij od przygotowania zaczynu. Wymieszaj drożdże z cukrem, ¼ szklanki ciepłego piwa oraz dwiema łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.
    • Krok 2

      Pozostałą mąkę pszenną oraz gryczaną przesiej przez sitko do miski. Dodaj pozostałe piwo, żółtko, roztopione masło i przyprawę Knorr. Całość delikatnie wymieszaj na jednolite ciasto.
    • Krok 3

      Teraz dodaj wyrośnięte drożdże i połącz obie masy. Odstaw ponownie do wyrośnięcia.
    • Krok 4

      Wyrośnięte ciasto ponownie wymieszaj i smaż małe, okrągłe placuszki na patelni teflonowej na oleju. Powinny być złociste i rumiane z każdej strony. Podawaj np. z kwaśną śmietaną.

    Więcej przepisów z tym produktem

    Przyprawa Uniwersalna Delikat KnorrZobacz wszystkie

    Komentarze (0)

    Podobne przepisy:

    632
    osoby dodały do Mniamlisty
    30''
    4
    Średnie
    149
    osób dodało do Mniamlisty
    90''
    6
    Średnie
    227
    osób dodało do Mniamlisty
    30''
    5
    Łatwe
    140
    osób dodało do Mniamlisty
    60''
    5
    Łatwe