Bliny z pastą z wędzonego pstrąga

1


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
mąka pszenna100 gramów
cukier1 łyżeczka
szczypiorek0.5 pęczków
olej do smażenia
twarożek150 gramów
drożdże25 gramów
roztopione masło1 łyżka
żółtko1 sztuka
mąka gryczana250 gramów
ciepłe mleko2 szklanki
wędzony pstrąg150 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Zacznij od przygotowania zaczynu. Wymieszaj drożdże z cukrem, ¼ szklanki ciepłego mleka oraz dwiema łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.
Krok 2
Pozostałą mąkę pszenną oraz gryczaną przesiej przez sitko do miski. Dodaj mleko, żółtko, roztopione masło i przyprawę Knorr. Całość delikatnie wymieszaj na jednolite ciasto.
Krok 3
Teraz dodaj wyrośnięte drożdże i połącz obie masy. Odstaw ponownie do wyrośnięcia.
Krok 4
Wyrośnięte ciasto ponownie wymieszaj i smaż małe, okrągłe placuszki na patelni teflonowej na oleju. Powinny być złociste i rumiane z każdej strony.
Krok 5
Wędzonego pstrąga oczyść z skóry i ości. Następnie rozdrobnij palcami.
Krok 6
Wymieszaj twarożek z posiekanym szczypiorkiem i pstrągiem. Na gotowe placuszki połóż po łyżce pasty rybnej. Każdą porcję udekoruj plasterkiem cytryny, oliwki i gałązką koperku.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl