Przygotowanie |
Krok 1 |
Zacznij od przygotowania zaczynu. Wymieszaj drożdże z cukrem, ¼ szklanki ciepłego mleka oraz dwiema łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. |
Krok 2 |
Pozostałą mąkę pszenną oraz gryczaną przesiej przez sitko do miski. Dodaj mleko, żółtko, roztopione masło i przyprawę Knorr. Całość delikatnie wymieszaj na jednolite ciasto. |
Krok 3 |
Teraz dodaj wyrośnięte drożdże i połącz obie masy. Odstaw ponownie do wyrośnięcia. |
Krok 4 |
Wyrośnięte ciasto ponownie wymieszaj i smaż małe, okrągłe placuszki na patelni teflonowej na oleju. Powinny być złociste i rumiane z każdej strony. |
Krok 5 |
Wędzonego pstrąga oczyść z skóry i ości. Następnie rozdrobnij palcami. |
Krok 6 |
Wymieszaj twarożek z posiekanym szczypiorkiem i pstrągiem. Na gotowe placuszki połóż po łyżce pasty rybnej. Każdą porcję udekoruj plasterkiem cytryny, oliwki i gałązką koperku. |