Bliny z pastą z wędzonego pstrąga

Składniki:

  • twarożek - 150 gramów
  • wędzony pstrąg - 150 gramów
  • drożdże - 25 gramów
  • cukier - 1 łyżeczka
  • ciepłe mleko - 2 szklanki
  • mąka pszenna - 100 gramów
  • mąka gryczana - 250 gramów
  • żółtko - 1 sztuka
  • roztopione masło - 1 łyżka
  • szczypiorek - 0.5 pęczków
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania zaczynu. Wymieszaj drożdże z cukrem, ¼ szklanki ciepłego mleka oraz dwiema łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.
  2. Pozostałą mąkę pszenną oraz gryczaną przesiej przez sitko do miski. Dodaj mleko, żółtko, roztopione masło i przyprawę Knorr. Całość delikatnie wymieszaj na jednolite ciasto.
  3. Teraz dodaj wyrośnięte drożdże i połącz obie masy. Odstaw ponownie do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte ciasto ponownie wymieszaj i smaż małe, okrągłe placuszki na patelni teflonowej na oleju. Powinny być złociste i rumiane z każdej strony.
  5. Wędzonego pstrąga oczyść z skóry i ości. Następnie rozdrobnij palcami.
  6. Wymieszaj twarożek z posiekanym szczypiorkiem i pstrągiem. Na gotowe placuszki połóż po łyżce pasty rybnej. Każdą porcję udekoruj plasterkiem cytryny, oliwki i gałązką koperku.