| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Zacznij od przygotowania zaczynu. Wymieszaj drożdże z cukrem, ¼ szklanki ciepłego mleka oraz dwiema łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. |
| Krok 2 |
| Pozostałą mąkę pszenną oraz gryczaną przesiej przez sitko do miski. Dodaj mleko, żółtko, roztopione masło i przyprawę Knorr. Całość delikatnie wymieszaj na jednolite ciasto. |
| Krok 3 |
| Teraz dodaj wyrośnięte drożdże i połącz obie masy. Odstaw ponownie do wyrośnięcia. |
| Krok 4 |
| Wyrośnięte ciasto ponownie wymieszaj i smaż małe, okrągłe placuszki na patelni teflonowej na oleju. Powinny być złociste i rumiane z każdej strony. |
| Krok 5 |
| Wędzonego pstrąga oczyść z skóry i ości. Następnie rozdrobnij palcami. |
| Krok 6 |
| Wymieszaj twarożek z posiekanym szczypiorkiem i pstrągiem. Na gotowe placuszki połóż po łyżce pasty rybnej. Każdą porcję udekoruj plasterkiem cytryny, oliwki i gałązką koperku. |