|
Składniki | ||
wędzona makrela | 1 sztuka | |
mąka gryczana | 300 dekagramów | |
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr | 1 łyżeczka | |
ciemne piwo | 200 mililitrów | |
drożdże | 8 gramów | |
sól | 5 gramów | |
cukier | 20 gramów | |
jajka | 1 sztuka | |
twarożek | 200 gramów | |
kwaśna śmietana | 100 mililitrów | |
koperek do dekoracji | 0.5 pęczków | |
oliwa | 100 mililitrów |
Przygotowanie |
Krok 1 |
W misce wymieszaj drożdże z cukrem, poczekaj, aż się rozpuszczą. Następnie dodaj jajo, ciemnie piwo, sól i około 300 dekagramów mąki |
Krok 2 |
Ciasto dokładnie wymieszaj. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstaw w miejsce o temperaturze pokojowej na około 20 minut. |
Krok 3 |
Ponownie wymieszaj ciasto i smaż na oliwie małe placuszki. |
Krok 4 |
Twarożek wymieszaj ze śmietaną, dopraw przyprawą Knorr. |
Krok 5 |
Na blinach układaj twarożek oraz kawałek wędzonej makreli. Dekoruj koperkiem. |
Autor: przepisy.pl |