Bliny z wędzoną makrelą

16


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
wędzona makrela1 sztuka
mąka gryczana300 dekagramów
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr1 łyżeczka
ciemne piwo200 mililitrów
drożdże8 gramów
sól5 gramów
cukier20 gramów
jajka1 sztuka
twarożek200 gramów
kwaśna śmietana100 mililitrów
koperek do dekoracji0.5 pęczków
oliwa100 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
W misce wymieszaj drożdże z cukrem, poczekaj, aż się rozpuszczą. Następnie dodaj jajo, ciemnie piwo, sól i około 300 dekagramów mąki
Krok 2
Ciasto dokładnie wymieszaj. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstaw w miejsce o temperaturze pokojowej na około 20 minut.
Krok 3
Ponownie wymieszaj ciasto i smaż na oliwie małe placuszki.
Krok 4
Twarożek wymieszaj ze śmietaną, dopraw przyprawą Knorr.
Krok 5
Na blinach układaj twarożek oraz kawałek wędzonej makreli. Dekoruj koperkiem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl