Bliny z wędzoną makrelą
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • wędzona makrela - 1 sztuka
  • mąka gryczana - 300 dekagramów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
  • ciemne piwo - 200 mililitrów
  • drożdże - 40 gramów
  • sól - 5 gramów
  • cukier - 20 gramów
  • jajka - 1 sztuka
  • twarożek - 200 gramów
  • kwaśna śmietana - 100 mililitrów
  • koperek do dekoracji
  • oliwa - 100 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj drożdże z cukrem, poczekaj, aż się rozpuszczą. Następnie dodaj jajo, ciemnie piwo, sól i około 300 dekagramów mąki
  2. Ciasto dokładnie wymieszaj. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstaw w miejsce o temperaturze pokojowej na około 20 minut.
  3. Ponownie wymieszaj ciasto i smaż na oliwie małe placuszki.
  4. Twarożek wymieszaj ze śmietaną, dopraw przyprawą Knorr.
  5. Na blinach układaj twarożek oraz kawałek wędzonej makreli. Dekoruj koperkiem.