Blok czekoladowy

282


Łatwe


300 min.


5 os.

Składniki
mleko150 mililitrów
masło250 gramów
cukier175 gramów
kakao60 gramów
mleko w proszku300 gramów
herbatniki100 gramów
żurawina80 gramów
orzechy laskowe100 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Nagrzać piekarnik do 200 C. Orzechy wysypać na blachę i piec 10 minut. Gorące zawinąć w bawełnianą ścierkę i pocierając usunąć brązową błonkę.
Krok 2
Mleko, masło, cukier i kakao umieścić w garnku. Podgrzewając mieszać do połączenia. Zdjąć z palnika przed zagotowaniem- to bardzo ważne! Do gorącej masy, miksując, wsypywać stopniowo mleko w proszku.
Krok 3
Wsypać pokruszone herbatniki i posiekaną żurawinę. Na końcu wmieszać całe laskowe orzechy.
Krok 4
Keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Przełożyć do formy masę, wyrównać, wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Schłodzony blok kroić ostrym nożem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl