Blok czekoladowy
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • b °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • mleko w proszku - 500 gramów
  • woda - 0.75 szklanek
  • cukier - 1.5 szklanek
  • kakao - 5 łyżek
  • herbatniki - 600 gramów
  • bakalie - 200 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Do rondelka wlej wodę, włóż Kasię, wsyp kakao i cukier. Całość mieszaj na małym ogniu aż wszystkie składniki się dokładnie połączą.
  2. Cztery paczki herbatników pokrusz w dłoniach, a następnie potłucz tłuczkiem. Jeśli posiadasz malakser możesz herbatniki pokruszyć w malakserze.
  3. Masę kakaową przełóż do miski, a następnie ciągle mieszając mikserem wsypuj pomału mleko w proszku.
  4. Do powstałej masy wsyp pokruszone herbatniki i dokładnie wymieszaj łyżką. Powstała masa musi być bardzo gęsta.
  5. Bakalie przebierz. Sprawdź czy nie zawierają skorupek z orzechów. Wsyp do masy i ponownie zamieszaj. Formę keksową o długości ok. 30 cm. wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Przełóż do formy połowę masy, powtykaj w nią kawałki herbatników. Przykryj resztą masy i powtykaj resztę herbatników. Całość dokładnie ugnieć wilgotną dłonią lub tłuczkiem i wstaw do lodówki na kilka godzin.