Blok z lentilkami
  • 0 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • bez pieczenia °C
  • foremka keksowa 10x23cm

Składniki:

    masa czekoladowa
  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • szklanka wody - 75 mililitrów
  • mleko w proszku - 250 gramów
  • cukier - 250 gramów
  • kakao - 3 łyżki
  • mleczna czekolada - 200 gramów
  • dodatkowo
  • herbatniki - 2 opakowania
  • kolorowe lentilki - 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku podgrzej wodę, włóż Kasię, dosyp cukier i kakao. Całość zagotuj, aby składniki się połączyły.
  2. Zdejmij z ognia, dodaj połamaną mleczną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.
  3. Gorącą masę przelej do miski, dodaj mleko w proszku i wymieszaj mikserem.
  4. Foremkę keksową 10x23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy włóż porcję masy i przykryj herbatnikami.
  5. Ponownie włóż porcję masy i warstwę herbatników i tak do wyczerpania składników. Wyrównaj powierzchnię.
  6. Na powierzchni bloku ułóż w rzędach lentilki. Odstaw do lodówki na kilka godzin, by całość dobrze stężała.