Błyskawiczne ciasto gruszkowe
  • 20 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C
  • 20x20 cm

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • mąka pszenna - 200 gramów
  • cukier - 150 gramów
  • proszek do pieczenia - 10 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • gruszki - 3 sztuki
  • sok z cytryny - 25 mililitrów
  • suszona żurawina - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać miękką Kasię i jajka. Wymieszać przy pomocy miksera do połączenia składników (nie dłużej).
  2. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Równo rozprowadzić przy pomocy moczonej w zimnej wodzie łyżki.
  3. Żurawinę zalać wrzątkiem, gdy napęcznieje osączyć na sicie. Gruszki umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny.
  4. Gruszki i żurawinę ułożyć gęsto na wierzchu ciasta. Piekarnik nagrzać do 180 st.C.
  5. Ciasto przykryć folią aluminiową. Piec najpierw 30 minut pod przykryciem, a następnie odkryć i piec jeszcze 20 minut.