Przygotowanie |
Krok 1 |
Żurawinę zalej wrzątkiem, gdy napęcznieje odsącz na sicie. Gruszki umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry. Skrop sokiem z wyciśniętej cytryny. |
Krok 2 |
Do kielicha miksera kuchennego przesiej mąkę, dodaj cukier, proszek do pieczenia i wymieszaj. Następnie dodaj miękkie masło, jajka i połącz składniki. |
Krok 3 |
Ciasto przełóż do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Równo rozprowadź przy pomocy moczonej w zimnej wodzie łyżki. |
Krok 4 |
Gruszki i żurawinę ułóż gęsto na wierzchu ciasta. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. |
Krok 5 |
Ciasto przykryj folią aluminiową. Piecz najpierw 30 minut pod przykryciem, a następnie odkryj i piecz jeszcze dodatkowo 30 minut.
|