Błyskawiczne ciasto gruszkowe

178


Łatwe


20 min.


7 os.

Składniki
masło170 gramów
cukier200 gramów
mąka300 gramów
proszek do pieczenia1.5 łyżeczek
jajka3 sztuki
gruszki0.5 kilogramów
cytryna1 sztuka
suszona żurawina40 gramów
bułka tarta2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Żurawinę zalej wrzątkiem, gdy napęcznieje odsącz na sicie. Gruszki umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry. Skrop sokiem z wyciśniętej cytryny.
Krok 2
Do kielicha miksera kuchennego przesiej mąkę, dodaj cukier, proszek do pieczenia i wymieszaj. Następnie dodaj miękkie masło, jajka i połącz składniki.
Krok 3
Ciasto przełóż do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Równo rozprowadź przy pomocy moczonej w zimnej wodzie łyżki.
Krok 4
Gruszki i żurawinę ułóż gęsto na wierzchu ciasta. Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
Krok 5
Ciasto przykryj folią aluminiową. Piecz najpierw 30 minut pod przykryciem, a następnie odkryj i piecz jeszcze dodatkowo 30 minut.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl