Bób i fasolka szparagowa z ziołami i cytryna

Składniki:

  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • cytryna - 0.5 sztuk
  • pietruszka - 1 łyżka
  • fasolka szparagowa - 50 dekagramów
  • szczypiorek - 1 łyżka
  • oliwa - 2 łyżki
  • estragon - 1 łyżka
  • bób - 30 dekagramów
  • mięta - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Do dużego garnka z wrzątkiem wrzuć fasolkę i blanszuj przez 5 minut. Odcedź.
  2. W płaskim rondlu rozgrzej oliwę, dodaj bób, posiekany czosnek i 250 ml wody. Dopraw solą i pieprzem. Duś przez 8 minut.
  3. Dodaj posiekane zioła i zblanszowaną fasolkę i duś jeszcze przez chwilę. Potrawę dopraw sokiem wyciśniętym z cytryny.