Bób z fasolką szparagową

72


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
bób świeży lub mrożony300 gramów
Majonez Hellmann's Babuni100 gramów
fasolka szparagowa świeża lub mrożona200 gramów
boczek wędzony200 gramów
pestki dyni100 gramów
suszone pomidory100 gramów
rodzynki50 gramów
czerwona cebula1 sztuka
ocet jabłkowy50 mililitrów
cukier1 łyżka
lubczyk1 łyżka
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Świeży bób wrzuć na gotującą się, osoloną wodę. Gotuj około 8 minut. W tej samej wodzie sparz oczyszczoną fasolkę szparagową i gotuj ją około 10-12 minut. Z bobu usuń skórę, fasolkę pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2
Boczek pokrój w kostkę i usmaż go na chrupiące skwarki. Na papierowym ręczniku odsącz boczek z tłuszczu i wymieszaj z bobem i fasolą.
Krok 3
Dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, pokrojone w kostkę suszone pomidory, rodzynki oraz pestki dyni.
Krok 4
W misce, w occie jabłkowym rozpuść łyżkę cukru, dodaj lubczyk i majonez. Powstały sos połącz z pozostałymi składnikami, dopraw do smaku pieprzem. Sałatkę odstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby się przegryzła.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl