Bób z fasolką szparagową
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • bób świeży lub mrożony - 300 gramów
  • Majonez Hellmann's Babuni - 100 gramów
  • fasolka szparagowa świeża lub mrożona - 200 gramów
  • boczek wędzony - 200 gramów
  • pestki dyni - 100 gramów
  • suszone pomidory - 100 gramów
  • rodzynki - 50 gramów
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • ocet jabłkowy - 50 mililitrów
  • cukier - 1 łyżka
  • lubczyk - 1 łyżka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Zamów świeże składniki z dostawą do domu do wybranych przepisów.

Sposób przygotowania:

  1. Świeży bób wrzuć na gotującą się, osoloną wodę. Gotuj około 8 minut. W tej samej wodzie sparz oczyszczoną fasolkę szparagową i gotuj ją około 10-12 minut. Z bobu usuń skórę, fasolkę pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Boczek pokrój w kostkę i usmaż go na chrupiące skwarki. Na papierowym ręczniku odsącz boczek z tłuszczu i wymieszaj z bobem i fasolą.
  3. Dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, pokrojone w kostkę suszone pomidory, rodzynki oraz pestki dyni.
  4. W misce, w occie jabłkowym rozpuść łyżkę cukru, dodaj lubczyk i majonez. Powstały sos połącz z pozostałymi składnikami, dopraw do smaku pieprzem. Sałatkę odstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby się przegryzła.