Bób z suszonymi pomidorami
  • 20 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • bób mrożony - 600 gramów
  • pomidory suszone (z torebki, niesolone) - 240 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 4 sztuki
  • olej rzepakowy - 4 łyżeczki
  • sok z cytryny - 4 łyżeczki
  • natka pietruszki - 4 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Bób pozostaw do rozmrożenia. Obierz ze skórki. Zalej na kilka minut gorącą wodą, odcedź.
  2. Pomidory suszone namocz krótko w ciepłej wodzie, osusz. Pokrój w paseczki. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Podsmaż cebulę na oleju. Następnie dodaj czosnek i suszone pomidory. Smaż jeszcze przez chwilę.
  3. Wymieszaj bób z cebulą, czosnkiem i pomidorami. Dopraw sokiem z cytryny.
  4. Natkę pietruszki umyj, osusz, posiekaj. Posyp nią potrawę.