| |||||||||
| Składniki | ||
| bób mrożony | 600 gramów | |
| pomidory suszone (z torebki, niesolone) | 240 gramów | |
| cebula | 2 sztuki | |
| ząbek czosnku | 4 sztuki | |
| olej rzepakowy | 4 łyżeczki | |
| sok z cytryny | 4 łyżeczki | |
| natka pietruszki | 4 łyżeczki |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Bób pozostaw do rozmrożenia. Obierz ze skórki. Zalej na kilka minut gorącą wodą, odcedź. |
| Krok 2 |
| Pomidory suszone namocz krótko w ciepłej wodzie, osusz. Pokrój w paseczki. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Podsmaż cebulę na oleju. Następnie dodaj czosnek i suszone pomidory. Smaż jeszcze przez chwilę. |
| Krok 3 |
| Wymieszaj bób z cebulą, czosnkiem i pomidorami. Dopraw sokiem z cytryny. |
| Krok 4 |
| Natkę pietruszki umyj, osusz, posiekaj. Posyp nią potrawę. |
| Autor: dr Ewa Rychlik |