|
Składniki | ||
bób mrożony | 600 gramów | |
pomidory suszone (z torebki, niesolone) | 240 gramów | |
cebula | 2 sztuki | |
ząbek czosnku | 4 sztuki | |
olej rzepakowy | 4 łyżeczki | |
sok z cytryny | 4 łyżeczki | |
natka pietruszki | 4 łyżeczki |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Bób pozostaw do rozmrożenia. Obierz ze skórki. Zalej na kilka minut gorącą wodą, odcedź. |
Krok 2 |
Pomidory suszone namocz krótko w ciepłej wodzie, osusz. Pokrój w paseczki. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Podsmaż cebulę na oleju. Następnie dodaj czosnek i suszone pomidory. Smaż jeszcze przez chwilę. |
Krok 3 |
Wymieszaj bób z cebulą, czosnkiem i pomidorami. Dopraw sokiem z cytryny. |
Krok 4 |
Natkę pietruszki umyj, osusz, posiekaj. Posyp nią potrawę. |
Autor: dr Ewa Rychlik |