Bobotie – afrykańska zapiekanka

7


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
mięso wołowe mielone500 gramów
Fix Spaghetti Bolognese Knorr1 opakowanie
cebula2 sztuki
woda400 mililitrów
curry2 łyżki
kromki chleba4 sztuki
mleko500 mililitrów
jajka2 sztuki
olej5 łyżek
liść laurowy2 sztuki
rodzynki100 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Na patelni podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zarumieni, dodaj mięso oraz curry.
Krok 2
Gdy mięso będzie usmażone, wlej wodę, dodaj rodzynki oraz Fix Knorr. Wszystko wymieszaj i gotuj ok. 10 minut.
Krok 3
Chleb namocz w mleku. Później odciśnij dokładnie i przełóż do miski.
Krok 4
Dodaj 250 ml mleka i jajka. Wymieszaj ciasto.
Krok 5
Ułóż połowę ciasta na dnie naczynia żaroodpornego, które przykryj warstwą uduszonego mięsa wraz z sosem.
Krok 6
Całość przykryj pozostałym ciastem. Na wierzchu połóż listki laurowe. Piecz przez 45 minut w 180 °C.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl