Bobotie – afrykańska zapiekanka
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso wołowe mielone - 500 gramów
  • Fix Spaghetti Bolognese Knorr - 1 opakowanie
  • cebula - 2 sztuki
  • woda - 400 mililitrów
  • Curry Knorr - 2 łyżki
  • kromki chleba - 4 sztuki
  • mleko - 500 mililitrów
  • jajka - 2 sztuki
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • rodzynki - 100 gramów
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zarumieni, dodaj mięso oraz curry.
  2. Gdy mięso będzie usmażone, wlej wodę, dodaj rodzynki oraz Fix Knorr. Wszystko wymieszaj i gotuj ok. 10 minut.
  3. Chleb namocz w mleku. Później odciśnij dokładnie i przełóż do miski.
  4. Dodaj 250 ml mleka i jajka. Wymieszaj ciasto.
  5. Ułóż połowę ciasta na dnie naczynia żaroodpornego, które przykryj warstwą uduszonego mięsa wraz z sosem.
  6. Całość przykryj pozostałym ciastem. Na wierzchu połóż listki laurowe. Piecz przez 45 minut w 180 °C.