boczek faszerowany
  • 90 minut
  • 1 osoba
  • Średnie

Składniki:

  • boczek - 1 sztuka
  • Przyprawa do gyrosa Knorr - 2 łyżeczki
  • mięso mielone wieprzowe - 1 kilogram
  • cebula duża - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • ogórek konserwowy - 3 sztuki
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżka
  • pieprz - 0.5 łyżeczek
  • musztarda - 2 łyżeczki
  • jajko - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Płat boczku surowego bez skóry, rozbić delikatnie tłuczkiem, posmarować musztardą po "chudszej" stronie boczku. Doprawić troszkę wegetą , przyprawą do gyrosa i pieprzem.
  2. Do mięsa mielonego dodać poszatkowaną, zeszkloną cebulę, paprykę w drobniutką kostkę, ogórka startego na tartce, jajko. Wyrobić i doprawić do smaku.
  3. Na boczek wyłożyć farsz z mięsa mielonego, zawinąć owijając nicią. Popruszyć przyprawami. Piec do momentu kiedy się zarumieni. Dobre na zimno jako wędlina na kanapki, jak i zarówno na ciepło do obiadku:)