Boczek gotowany na parze

Składniki:

  • boczek surowy - 800 gramów
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 2 łyżki
  • kapusta pekińska - 1 sztuka
  • ryż mielony - 100 gramów
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • miód - 2 łyżki
  • wódka - 2 łyżki
  • przyprawa „Pięć Smaków” - 0.5 łyżeczek
  • olej sezamowy

Sposób przygotowania:

  1. Boczek opłucz i pokrój na cienkie plastry, a następnie na kwadraty o boku 4 cm.
  2. Wrzuć mięso i marynuj przez ok. 30 minut.
  3. Siatkę do gotowania na parze wyłóż poszatkowaną kapustą pekińską.
  4. Sos sojowy wymieszaj z miodem, wódką, przyprawą 5 smaków oraz marynatą Knorr.
  5. Na patelni zarumień zmielony ryż i panieruj w nim kawałki boczku.
  6. Na niej poukładaj boczek. Gotuj na parze przez ok. godzinę. Boczek podawaj razem z kapustą skropiony olejem sezamowym.