Boczek z dzika pieczony

1


Łatwe


90 min.


6 os.

Składniki
cukier200 gramów
suszone śliwki250 gramów
wytrawne czerwone wino1 szklanka
sól
Przygotowanie
Krok 1
Śliwki umyj, namocz w małej ilości wody, a następnie wydryluj.
Krok 2
Nasolony boczek przesmaż z obu stron na patelni, przełóż, do rondla, podlej czerwonym winem i wodą, w której moczyły się śliwki. Duś pod przykryciem.
Krok 3
Po 45 minutach dodaj śliwki. Gdy boczek będzie miękki, wyjmij, pokrój na 6-8 kawałków.
Krok 4
Kawałki mięsa ułóż ciasno na blasze, wstaw do gorącego piekarnika i piecz, aż cukier roztopi się i nabierze jasnobrązowego koloru. Pokryte karmelem kawałki boczku ułóż na półmisku, obłóż śliwkami.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl