Boczek z dzika pieczony

Składniki:

  • cukier - 200 gramów
  • suszone śliwki - 250 gramów
  • wytrawne czerwone wino - 1 szklanka
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki umyj, namocz w małej ilości wody, a następnie wydryluj.
  2. Nasolony boczek przesmaż z obu stron na patelni, przełóż, do rondla, podlej czerwonym winem i wodą, w której moczyły się śliwki. Duś pod przykryciem.
  3. Po 45 minutach dodaj śliwki. Gdy boczek będzie miękki, wyjmij, pokrój na 6-8 kawałków.
  4. Kawałki mięsa ułóż ciasno na blasze, wstaw do gorącego piekarnika i piecz, aż cukier roztopi się i nabierze jasnobrązowego koloru. Pokryte karmelem kawałki boczku ułóż na półmisku, obłóż śliwkami.