Borek szpinakowy z chlebem yufka
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 500 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • mleko - 200 mililitrów
  • drożdże - 40 gramów
  • sól - 1 łyżeczka
  • cukier - 0.5 łyżeczek
  • farsz
  • średnia czerwona cebula - 1 sztuka
  • ser feta - 100 gramów
  • olej słonecznikowy - 1 łyżka
  • mała ostra papryczka - 1 kilogram
  • świeży szpinak - 600 gramów
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • jajko - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Mleko lekko podgrzej w rondelku – rozpuść w nim drożdże, dodaj cukier i sól. Mąkę przesyp do miski, dodaj dwa jaja i powoli wlewaj mleko.
  2. Ręką staraj się rozmieszać całość, po czym staraj się jak najbardziej napowietrzyć ciasto mieszając je owalnym ruchem. Nakryj ściereczką, pozostaw w ciepłym miejscu na około 40 minut, aż wyrośnie.
  3. Farsz: Cebulę, ostrą paprykę i czosnek pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oliwie, dodaj szpinak.
  4. Całość odstaw do ostudzenia.
  5. Dodaj jajko, wszystko razem wymieszaj.
  6. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, rozwałkuj - jeśli ciasto jest za luźne można dodać jeszcze mąki.
  7. Z ciasta wytnij kwadraty 10 x 10 centymetrów, w środek włóż trochę szpinaku. Kwadrat złóż rogami do siebie, skręcając je z sobą.
  8. Tak przygotowanego „pieroga" odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
  9. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 20- 30 minut.