Boeuf Bourguignon

18


Średnie


90 min.


4 os.

Składniki
wołowina600 gramów
wędzony boczek150 gramów
Esencja do duszonych mięs Knorr1 sztuka
pieczarki200 gramów
marchew2 sztuki
cebula2 sztuki
czerwone wino300 mililitrów
gałązki świeżego tymianku4 sztuki
Ziele angielskie z Meksyku Knorr3 ziarna
ząbek czosnku2 sztuki
Liść laurowy z Turcji Knorr2 sztuki
Przygotowanie
Krok 1
Wołowinę, boczek oraz cebulę pokrój w kostkę o grubości 2 cm. Czosnek posiekaj a marchewkę pokrój w półplastry.
Krok 2
W garnku przesmaż mięso, dodaj boczek, marchewkę, cebulę, czosnek oraz koncentrat pomidorowy i smaż chwilę razem. Pieczarki pokrój w cząstki, przesmaż na rozgrzanej patelni i wsyp do garnka. Następnie wlej wino, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Poczekaj, aż wino odparuje o połowę. Dodaj gałązkę tymianku.
Krok 3
Do garnka wlej 600 ml wody i aby wydobyć pełny smak dania dodaj Sos do pieczeni z grzybami Knorr . Garnek przykryj i duś do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Gotową potrawę podawaj np. z kaszą.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl