Boeuf Bourguignon
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • wołowina - 600 gramów
  • wędzony boczek - 150 gramów
  • Esencja do duszonych mięs Knorr - 1 sztuka
  • pieczarki - 200 gramów
  • marchew - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • czerwone wino - 300 mililitrów
  • gałązki świeżego tymianku - 4 sztuki
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 3 ziarna
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Wołowinę, boczek oraz cebulę pokrój w kostkę o grubości 2 cm. Czosnek posiekaj a marchewkę pokrój w półplastry.
  2. W garnku przesmaż mięso, dodaj boczek, marchewkę, cebulę, czosnek oraz koncentrat pomidorowy i smaż chwilę razem. Pieczarki pokrój w cząstki, przesmaż na rozgrzanej patelni i wsyp do garnka. Następnie wlej wino, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Poczekaj, aż wino odparuje o połowę. Dodaj gałązkę tymianku.
  3. Do garnka wlej 600 ml wody i aby wydobyć pełny smak dania dodaj Esencję do duszony mięs Knorr. Garnek przykryj i duś do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Gotową potrawę podawaj np. z kaszą.