PRZEPISY.PL

Węgierski bogracz pełen warzyw i soczystej wołowiny wzbogaciliśmy kluseczkami domowej roboty. Wspaniały obiad w jednym garnku.

Bogracz z kluskami - autor: przepisy.pl

Bogracz z kluskami

  • 60
  • 4
  • Łatwe
  • 0
141
osób dodało do Mniamlisty
141
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • mięso wołowe bez kości600 g
  • Esencja do duszonych mięs Knorr
    1 szt
  • papryka czerwona2 szt
  • papryka zielona2 szt
  • cebula2 szt
  • ząbki czosnku1 szt
  • marchewka2 szt
  • ziemniaki4 szt
  • pomidory3 szt
  • papryka w proszku słodka2 łyżki
  • papryka w proszku ostra1 łyżeczka
  • kminek1 łyżeczka
  • smalec1 łyżka
  • woda1 l
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka pszenna100 g
  • woda4 łyżki
  • natka pietruszki1 łyżeczka
  • sól1 szczypta
Bogracz z kluskami – krok 1

Krok 1

Mięso opłucz i pokrój w dużą kostkę. Przełóż do miski i wymieszaj z łyżką słodkiej papryki. Pomidory sparz we wrzącej wodzie, ściągnij skórkę, a następnie przekrój na pół i pozbądź się nasion.
Bogracz z kluskami – krok 2

Krok 2

Papryki, cebule, pomidory oraz ziemniaki pokrój w dużą kostkę, marchewkę przekrój wzdłuż na pół, a następnie w grubsze plastry. Ząbek czosnku rozgnieć .
Bogracz z kluskami – krok 3

Krok 3

W garnku roztop smalec, dodaj cebulę i słodką paprykę w proszku – smaż chwilę. Następnie dodaj pokrojone mięso, Esencję do duszonych mięs Knorr i duś chwilę.
Bogracz z kluskami – krok 4

Krok 4

Następnie dodaj pokrojoną paprykę, pomidory oraz marchewkę i rozgnieciony czosnek. Zalej 1 litrem wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Dodaj pokrojone ziemniaki.
Bogracz z kluskami – krok 5

Krok 5

Przygotuj ciasto na kluski – przesianą mąkę wymieszaj z posiekaną natką oraz taką ilością wody, aby powstało jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przełóż na stolnicę, uformuj podłużne, cienkie kluski przypominające sznurówki, a następnie krój w 2-3 centymetrowe kawałki. Gotuj we wrzącej, delikatnie osolonej wodzie. Ugotowane kluski odcedź.
Bogracz z kluskami – krok 6

Krok 6

Do gotującej się jeszcze zupy, z miękkim już mięsem i ziemniakami włóż przygotowane kluski. Gotuj jeszcze chwilę i dopraw do smaku ostrą papryką, kminkiem oraz solą - jeśli zajdzie taka potrzeba. Zupę podawaj bardzo gorącą.

Więcej przepisów z tym produktem

Esencja do duszonych mięs KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

398
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Łatwe
248
osób dodało do Mniamlisty
60''
5
Łatwe
112
osób dodało do Mniamlisty
60''
5
Łatwe
649
osób dodało do Mniamlisty
90''
4
Łatwe