Bogracz z kurczakiem
  • 60 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • pałki z kurczaka - 6 sztuk
  • wołowina bez kości - 400 gramów
  • Fix Leczo Knorr - 2 opakowania
  • bulion wołowy - 300 mililitrów
  • papryka czerwona - 3 sztuki
  • papryka zielona - 3 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • pomidory - 3 sztuki
  • ziemniaki - 4 sztuki
  • Papryka ostra z Hiszpanii Knorr - 1 łyżeczka
  • papryka - 1 łyżeczka
  • Kminek z Polski Knorr - 1 łyżeczka
  • smalec do smażenia - 1 łyżka
  • woda - 500 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Mięso wołowe umyj i pokrój w grubą kostkę. Następnie skrop odrobiną oliwy i oprósz słodką i ostrą papryką. Pałki z kurczaka oczyść i umyj.
  2. Zawartość opakowań Fix Knorr wymieszaj z 500 mililitrami wody. Pomidory sparz we wrzącej wodzie, obierz ze skórki, następnie przekrój na pół i pozbądź się nasion.
  3. Papryki, cebulę, pomidory oraz ziemniaki pokrój w dużą kostkę. W szerokim garnku na rozgrzanym smalcu przesmaż pokrojone wołowe mięso, dodaj cebulę, paprykę oraz pomidory – smaż chwilę. Następnie całość zalej przygotowanym Fixem Knorr, uzupełnij bulionem i doprowadź do wrzenia. Włóż do wrzącej zupy pałki z kurczaka.
  4. Gotuj do momentu, gdy mięso wołowe będzie miękkie, a pałki przy kości nie będą surowe. Następnie dodaj pokrojone ziemniaki, kminek i gotuj jeszcze kilka minut. Gdy ziemniaki będą również miękkie dopraw zupę do smaku, jeśli będzie tego wymagać i podawaj.