Bogracz

122


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
wołowina bez kości800 gramów
wędzona słonina (lub 2 łyżki smalcu)50 gramów
Sos do pieczeni ciemny Knorr1 sztuka
duże cebule2 sztuki
papryka zielona1 sztuka
papryka czerwona1 sztuka
papryka żółta1 sztuka
duże pomidory2 sztuki
ząbek czosnku2 sztuki
marchew2 sztuki
ziemniaki500 gramów
pietruszka1 sztuka
Papryka ostra z Hiszpanii Knorr1 łyżka
Papryka słodka z Hiszpanii Knorr1 łyżka
Kminek z Polski Knorr0.5 łyżek
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Bogacz, czyli potrawa gotowana powoli w garnku nad ognieniem. W domowych warunkach możesz użyć po prostu rondla. Pokrój w drobną kostkę słoninę i cebule. Roztop wędzoną słoninę. Dodaj cebule, jak się zeszkli dodaj mieloną paprykę i kminek. Podsmaż chwilę, ale nie pozwól, aby przyprawy się przypaliły.
Krok 2
Pokrój wołowinę w kostkę o szerokości około 1,5 centymetra, dodaj do cebuli i duś wszystko przez kilka minut. Wlej 2 litry wody, dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr oraz pokrojone w mniejsze kawałki świeże pomidory.
Krok 3
Marchewkę, pietruszkę, kolorowe papryki oraz ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do potrawy. Duś całość, do momentu, kiedy mięso będzie miękkie.
Krok 4
Całość duś, do momentu, kiedy cała potrawa nabierze konsystencji gęstej zupy. Bogracz dopraw do smaku szczyptą ostrej papryki. Podawaj z pieczywem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl