BOMBOLONI – WŁOSKIE PĄCZKI Z KREMEM BUDYNIOWYM
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 10 minut
  • 175C °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • mąka pszenna chlebowa - 275 gramów
  • mąka pszenna - 275 gramów
  • cukier - 70 gramów
  • woda - 125 mililitrów
  • mleko - 125 mililitrów
  • jajko - 3 sztuki
  • drożdże - 20 gramów
  • sól - 0.5 łyżek
  • skórka z jednej cytryny
  • wódka - 1 łyżka
  • krem budyniowy
  • żółtka - 6 sztuk
  • cukier - 100 gramów
  • mąka pszenna - 40 gramów
  • mleko - 450 mililitrów
  • pasta z wanilii - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczoną Kasię. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  2. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
  3. Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 7 cm wykrawać pączki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką, do podwojenia objętości.
  4. Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia.
  5. Po lekkim przestudzeniu, nadziewać kremem budyniowym.
  6. Krem budyniowy: Żółtka i cukier utrzeć do białości i puszystości. Dodać 50 ml mleka, mąkę, pastę z wanilii i zmiksować. Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować, mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia.
  7. Gotowy krem przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by folia dotykała kremu i wystudzić.