BOMBOLONI – WŁOSKIE PĄCZKI Z KREMEM BUDYNIOWYM

4


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia100 gramów
mąka pszenna chlebowa275 gramów
mąka pszenna275 gramów
cukier70 gramów
woda125 mililitrów
mleko125 mililitrów
jajko3 sztuki
drożdże20 gramów
sól0.5 łyżek
skórka z jednej cytryny
wódka1 łyżka
Krem budyniowy:
żółtka6 sztuk
cukier100 gramów
mąka pszenna40 gramów
mleko450 mililitrów
pasta z wanilii1 łyżeczka
Przygotowanie
Krok 1
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczoną Kasię. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Krok 2
Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Krok 3
Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 7 cm wykrawać pączki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką, do podwojenia objętości.
Krok 4
Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia.
Krok 5
Po lekkim przestudzeniu, nadziewać kremem budyniowym.
Krok 6
Krem budyniowy: Żółtka i cukier utrzeć do białości i puszystości. Dodać 50 ml mleka, mąkę, pastę z wanilii i zmiksować. Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować, mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia.
Krok 7
Gotowy krem przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by folia dotykała kremu i wystudzić.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl