Przygotowanie |
Krok 1 |
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczoną Kasię. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. |
Krok 2 |
Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). |
Krok 3 |
Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 7 cm wykrawać pączki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką, do podwojenia objętości. |
Krok 4 |
Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. |
Krok 5 |
Po lekkim przestudzeniu, nadziewać kremem budyniowym. |
Krok 6 |
Krem budyniowy: Żółtka i cukier utrzeć do białości i puszystości. Dodać 50 ml mleka, mąkę, pastę z wanilii i zmiksować. Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować, mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia. |
Krok 7 |
Gotowy krem przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by folia dotykała kremu i wystudzić. |