Borówkowa panna

Składniki:

  • borówki - 1 kilogram
  • galaretka - 2 opakowania
  • śmietana 18% - 400 mililitrów
  • biszkopty - 100 gramów
  • bita śmietana - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Galaretkę jeżynową rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, a agrestową w jednej szklance.
  2. Formę natłuszczamy i wsypujemy 1/2 borówek. Zalewamy małą ilością jeżynowej galaretki. Schładzamy.
  3. Śmietanę miksujemy przez minutę. Wlewamy tężejącą galaretkę i mieszamy. Wylewamy na spód i zanurzamy biszkopty. Wstawiamy do lodówki.
  4. Na krem wsypujemy resztę borówek i zalewamy je pozostałą galaretką. Schładzamy, aż stężeje. Dekorujemy bitą śmietaną.