Borówkowe ciasto
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 200 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka pszenna - 1.5 szklanek
  • cukier puder - 0.3 szklanek
  • serek śmietankowy - 100 gramów
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • jajko - 1 sztuka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • masa
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie
  • mleko - 2 szklanki
  • dekoracja
  • borówki - 250 gramów

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj wszystkie składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, serek śmietankowy z Kasią) wyłączając jajko (użyjesz go później, by przykryć warstwę ciasta). Zagnieć szybko ciasto.
  2. Rozwałkuj ciasto na powierzchni lekko posypanej mąką, by zrobić z niego płaski dysk i odciśnij na nim kształt formy do pieczenia. Wytnij kółko z 3 cm marginesem wokół kształtu formy. Umieść ciasto na powierzchni formy posmarowanej Kasią. Natnij brzeg ciasta co 5 mm, na około 3 cm głęboki. Uzyskasz w ten sposób małe pasy wokół całej powierzchni.
  3. By stworzyć płatki słonecznika, musisz przekręcić każde 2 paski wokół koła.
  4. Posmaruj ozdobny brzeg ubitym jajkiem. Piecz w 200 ° C (180 ° C jeśli masz piekarnik z termoobiegiem) przez około 15 minut.
  5. Gotuj sos z proszku z mlekiem według instrukcji na opakowaniu (jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodaj trochę mleka). Ostudź go delikatnie i umieść na wierzchu upieczonego ciasta.
  6. Udekoruj borówkami (opłukanymi i wysuszonymi na papierowym ręczniku).