Borówkowe ciasto

47


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
mąka pszenna1.5 szklanek
cukier puder0.3 szklanek
serek śmietankowy100 gramów
proszek do pieczenia1.5 łyżeczek
jajko1 sztuka
Kostka do pieczenia Kasia100 gramów
Masa:
budyń waniliowy1 opakowanie
mleko2 szklanki
Dekoracja:
borówki250 gramów
Przygotowanie
Krok 1
W misce wymieszaj wszystkie składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, serek śmietankowy z Kasią) wyłączając jajko (użyjesz go później, by przykryć warstwę ciasta). Zagnieć szybko ciasto.
Krok 2
Rozwałkuj ciasto na powierzchni lekko posypanej mąką, by zrobić z niego płaski dysk i odciśnij na nim kształt formy do pieczenia. Wytnij kółko z 3 cm marginesem wokół kształtu formy. Umieść ciasto na powierzchni formy posmarowanej Kasią. Natnij brzeg ciasta co 5 mm, na około 3 cm głęboki. Uzyskasz w ten sposób małe pasy wokół całej powierzchni.
Krok 3
By stworzyć płatki słonecznika, musisz przekręcić każde 2 paski wokół koła.
Krok 4
Posmaruj ozdobny brzeg ubitym jajkiem. Piecz w 200 ° C (180 ° C jeśli masz piekarnik z termoobiegiem) przez około 15 minut.
Krok 5
Gotuj sos z proszku z mlekiem według instrukcji na opakowaniu (jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodaj trochę mleka). Ostudź go delikatnie i umieść na wierzchu upieczonego ciasta.
Krok 6
Udekoruj borówkami (opłukanymi i wysuszonymi na papierowym ręczniku).
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl