Przygotowanie |
Krok 1 |
Borówki umyć i osuszyć na sicie. |
Krok 2 |
Kruchy spód: Mąkę, proszek i sól mieszamy. Dorzucamy zimną i pokrojoną w kostkę Kasię. |
Krok 3 |
Dodajemy sok z cytryny i wyrabiamy ciasto tak, by utworzyło kulę. W razie trudności dodajemy po łyżce wody. |
Krok 4 |
Ciasto wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez co najmniej godzinę. |
Krok 5 |
Następnie wyjmujemy ciasto na pół godziny przed rozpoczęciem wałkowania. |
Krok 6 |
Rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do formy, koniecznie wylepiamy nim brzegi, żeby borówki nie wypłynęły przy pieczeniu. |
Krok 7 |
Wsypujemy borówki. |
Krok 8 |
Kruszonka: Wszystkie suche składniki mieszamy i zlepiamy z Kasią. |
Krok 9 |
Schładzamy w lodówce przez co najmniej godzinę. |
Krok 10 |
Kruszymy na owoce. |