Borówkowiec amerykański
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 190 °C

Składniki:

    ciasto
  • borówki amerykańskie - 2 litry
  • mąka razowa - 1 szklanka
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • sól - 0.25 łyżeczek
  • proszek do pieczenia - 0.25 łyżeczek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 80 gramów
  • sok z 1 cytryny - 1 sztuka
  • woda mineralna niegazowana - 5 łyżek
  • kruszonka
  • płatki owsiane - 0.33 szklanek
  • mąka razowa - 0.33 szklanek
  • drobno zmielone migdały - 0.33 szklanek
  • brązowy cukier - 0.33 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 60 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Borówki umyć i osuszyć na sicie.
  2. Kruchy spód: Mąkę, proszek i sól mieszamy. Dorzucamy zimną i pokrojoną w kostkę Kasię.
  3. Dodajemy sok z cytryny i wyrabiamy ciasto tak, by utworzyło kulę. W razie trudności dodajemy po łyżce wody.
  4. Ciasto wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez co najmniej godzinę.
  5. Następnie wyjmujemy ciasto na pół godziny przed rozpoczęciem wałkowania.
  6. Rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do formy, koniecznie wylepiamy nim brzegi, żeby borówki nie wypłynęły przy pieczeniu.
  7. Wsypujemy borówki.
  8. Kruszonka: Wszystkie suche składniki mieszamy i zlepiamy z Kasią.
  9. Schładzamy w lodówce przez co najmniej godzinę.
  10. Kruszymy na owoce.