Borówkowiec amerykański

2


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
borówki amerykańskie2 litry
mąka razowa1 szklanka
mąka pszenna3 łyżki
sól0.25 łyżeczek
proszek do pieczenia0.25 łyżeczek
Kostka do pieczenia Kasia80 gramów
sok z 1 cytryny1 sztuka
woda mineralna niegazowana5 łyżek
Kruszonka:
płatki owsiane0.33 szklanek
mąka razowa0.33 szklanek
drobno zmielone migdały0.33 szklanek
brązowy cukier0.33 szklanek
Kostka do pieczenia Kasia60 dekagramów
Przygotowanie
Krok 1
Borówki umyć i osuszyć na sicie.
Krok 2
Kruchy spód: Mąkę, proszek i sól mieszamy. Dorzucamy zimną i pokrojoną w kostkę Kasię.
Krok 3
Dodajemy sok z cytryny i wyrabiamy ciasto tak, by utworzyło kulę. W razie trudności dodajemy po łyżce wody.
Krok 4
Ciasto wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez co najmniej godzinę.
Krok 5
Następnie wyjmujemy ciasto na pół godziny przed rozpoczęciem wałkowania.
Krok 6
Rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do formy, koniecznie wylepiamy nim brzegi, żeby borówki nie wypłynęły przy pieczeniu.
Krok 7
Wsypujemy borówki.
Krok 8
Kruszonka: Wszystkie suche składniki mieszamy i zlepiamy z Kasią.
Krok 9
Schładzamy w lodówce przez co najmniej godzinę.
Krok 10
Kruszymy na owoce.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl