Botwinka
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • duży pęczek botwinki - 1 sztuka
  • ziemniaki - 2 sztuki
  • posiekana dymka - 3 łyżki
  • posiekany koperek - 2 łyżki
  • śmietana kremówka 36% - 1 szklanka
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • jajka przepiórcze ugotowane na twardo - 8 sztuk
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • cukier - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Bulion na włoszczyźnie Knorr rozpuścić w garnku w 6 szklankach wrzątku. Doprowadzić do wrzenia.
  2. Do bulionu dodać posiekaną botwinkę i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotować około 20 minut.
  3. Następnie do garnka dodać koperek i dymkę oraz wlać śmietankę i sok z cytryny. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotować 5 minut.
  4. Podawać z pokrojonymi jajkami przepiórczymi.