Botwinka

15


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
kość ze schabu lub kurczaka1 kilogram
Barszcz czerwony Knorr 1 opakowanie
marchewka1 sztuka
średnia pietruszka1 sztuka
korzeń selera1 sztuka
duża cebula1 sztuka
średnie ziemniaki3 sztuki
botwinka z buraczkami1 pęczek
jajka ugotowane na twardo2 sztuki
mąka1 łyżka
masło2 łyżki
śmietana 18%200 mililitrów
cukier1 szczypta
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr1 szczypta
gałązka lubczyku2 sztuki
ząbek czosnku2 sztuki
cytryna1 sztuka
koperek1 pęczek
Przygotowanie
Krok 1
Włóż kości rosołowe do dużego garnka i zalej ok. 2 litrami zimnej wody. Dodaj włoszczyznę, przyprawy i gotuj na małym ogniu ok. 40 minut.
Krok 2
Pokrój ziemniaki w drobną kostkę i wrzuć do rosołu.
Krok 3
Oczyść botwinkę i pokrój ją drobno wraz z buraczkami. Następnie dodaj ją, wraz z lubczykiem, do gotującego się rosołu, po czym gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.
Krok 4
Dopraw zupę torebką Barszczu czerwonego Knorr, co zdecydowanie wzmocni smak i poprawi kolor. Zrób zasmażkę z mąki i masła, a następnie dodaj do zupy, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Krok 5
Wlej śmietanę i ponownie wymieszaj.
Krok 6
Dopraw zupę do smaku cukrem, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i sokiem z cytryny. Podawaj z połówkami jajek na twardo oraz świeżo posiekanym koperkiem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl