Botwinka
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kość ze schabu lub kurczaka - 1 kilogram
  • Barszcz czerwony Knorr - 1 opakowanie
  • marchewka - 1 sztuka
  • średnia pietruszka - 1 sztuka
  • korzeń selera - 1 sztuka
  • duża cebula - 1 sztuka
  • średnie ziemniaki - 3 sztuki
  • botwinka z buraczkami - duży pęczek
  • jajka ugotowane na twardo - 2 sztuki
  • mąka
  • masło - 2 łyżki
  • śmietana 18% - 200 mililitrów
  • cukier - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • gałązka lubczyku - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • sok z 1 cytryny
  • koperek - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Włóż kości rosołowe do dużego garnka i zalej ok. 2 litrami zimnej wody. Dodaj włoszczyznę, przyprawy i gotuj na małym ogniu ok. 40 minut.
  2. Pokrój ziemniaki w drobną kostkę i wrzuć do rosołu.
  3. Oczyść botwinkę i pokrój ją drobno wraz z buraczkami. Następnie dodaj ją, wraz z lubczykiem, do gotującego się rosołu, po czym gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.
  4. Dopraw zupę torebką Barszczu czerwonego Knorr, co zdecydowanie wzmocni smak i poprawi kolor. Zrób zasmażkę z mąki i masła, a następnie dodaj do zupy, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
  5. Wlej śmietanę i ponownie wymieszaj.
  6. Dopraw zupę do smaku cukrem, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i sokiem z cytryny. Podawaj z połówkami jajek na twardo oraz świeżo posiekanym koperkiem.