Sałatka z grillowanego bakłażana

7


Średnie


30 min.


2 os.

Składniki
placki tortilli2 sztuki
Sos sałatkowy włoski Knorr1 opakowanie
ser blue50 gramów
bakłażan1 sztuka
owoc granatu1 sztuka
mix sałat300 gramów
oliwa z oliwek3 łyżki
jajko1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Z tortilli wykrój cztery długie paski szerokie na około dwa centymetry. Końce pasków posmaruj roztrzepanym jajkiem i sklej ze sobą. Pasek ułóż krawędzią na blasze, uformuj z niego najpierw koło, a następnie serce. Całość umieść w rozgrzanym piekarniku na około 10 minut, aby ciasto zrobiło się sztywne.
Krok 2
Bakłażana umyj, a następnie pokrój w centymetrowej grubości plastry.
Krok 3
Plastry bakłażana zgrilluj z dwóch stron i ułóż na sałacie.
Krok 4
Oczyść sałatę i ułóż jej część na talerzu. Z powstałego z tortilli serca odetnij dolną krawędź tak, aby mogło pionowo stanąć na talerzu. Pozostałe liście ułóż na środek serca tak, aby utrzymywały serce w pionie.
Krok 5
Na wierzch sałat pokrusz ser i posyp ziarnami granatu.
Krok 6
Całość dopraw do smaku polewając sosem sałatkowym Knorr wymieszanym z 3 łyżkami oliwy z oliwek i trzema łyżkami wody.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl