Sałatka z grillowanego bakłażana
  • 30 minut
  • 2 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • placki tortilli - 2 sztuki
  • Sos sałatkowy włoski Knorr - 1 opakowanie
  • ser blue - 50 gramów
  • bakłażan - 1 sztuka
  • owoc granatu - 1 sztuka
  • mix sałat - 300 gramów
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • jajko - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Z tortilli wykrój cztery długie paski szerokie na około dwa centymetry. Końce pasków posmaruj roztrzepanym jajkiem i sklej ze sobą. Pasek ułóż krawędzią na blasze, uformuj z niego najpierw koło, a następnie serce. Całość umieść w rozgrzanym piekarniku na około 10 minut, aby ciasto zrobiło się sztywne.
  2. Bakłażana umyj, a następnie pokrój w centymetrowej grubości plastry.
  3. Plastry bakłażana zgrilluj z dwóch stron i ułóż na sałacie.
  4. Oczyść sałatę i ułóż jej część na talerzu. Z powstałego z tortilli serca odetnij dolną krawędź tak, aby mogło pionowo stanąć na talerzu. Pozostałe liście ułóż na środek serca tak, aby utrzymywały serce w pionie.
  5. Na wierzch sałat pokrusz ser i posyp ziarnami granatu.
  6. Całość dopraw do smaku polewając sosem sałatkowym Knorr wymieszanym z 3 łyżkami oliwy z oliwek i trzema łyżkami wody.