Bretońska zupa mięsna

Składniki:

  • mięso wołowe z kością - 1 kilogram
  • marchewka - 1 sztuka
  • por - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • kapusta włoska - 1 sztuka
  • sól
  • pomidory - 4 sztuki
  • masło - 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Umyte mięso pokrój na kawałki, zalej zimną wodą, dodaj łyżeczkę soli i łyżeczkę białego ziarnistego pieprzu i gotuj pod przykryciem przez 2 godziny. W między czasie zbierz szumowinę.
  2. Wywar odcedź i dorzuć obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, por i kapustę i gotować aż warzywa zmiękną po czym warzywa wyciągnij.
  3. Miąższ pomidorów podsmaż na maśle i razem z ugotowana marchewką przetrzyj przez sito, dodaj do wywaru.
  4. Dodaj trybulę, połowę rozmarynu, a po 15 minutach sól, pieprz do smaku i resztę rozmarynu. Zupę zagęść mąką ziemniaczaną.
  5. Zupę podawaj z gotowanym mięsem i grzankami.