| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Rodzynki zalać alkoholem, zostawić na 10 minut i odsączyć na papierowym ręczniku. |
| Krok 2 |
| Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, jajka, drożdże, mleko, sól, olejek waniliowy i wymieszać drewnianą łyżką. |
| Krok 3 |
| Zagnieść rękoma do połączenia składników, dodać odsączone rodzynki a także pokrojoną miękką Kasię i wyrobić aż ciasto będzie gładkie i plastyczne. |
| Krok 4 |
| Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. |
| Krok 5 |
| Tortownicę 26 – 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. |
| Krok 6 |
| Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. |
| Krok 7 |
| Z każdej uformować kulę i ułożyć w tortownicy wyłożonej papierem. |
| Krok 8 |
| Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Brioszki można upiec również w foremkach do muffinów czy babeczek, ale wtedy trzeba ciasto podzielić na 15 - 16 części. |
| Krok 9 |
| Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec około 35 minut. W połowie pieczenia otworzyć piekarnik i przykryć brioszki folią aluminiową (aby się nie spiekły). Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i ostudzić. |