Przygotowanie |
Krok 1 |
Rodzynki zalać alkoholem, zostawić na 10 minut i odsączyć na papierowym ręczniku. |
Krok 2 |
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, jajka, drożdże, mleko, sól, olejek waniliowy i wymieszać drewnianą łyżką. |
Krok 3 |
Zagnieść rękoma do połączenia składników, dodać odsączone rodzynki a także pokrojoną miękką Kasię i wyrobić aż ciasto będzie gładkie i plastyczne. |
Krok 4 |
Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. |
Krok 5 |
Tortownicę 26 – 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. |
Krok 6 |
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. |
Krok 7 |
Z każdej uformować kulę i ułożyć w tortownicy wyłożonej papierem. |
Krok 8 |
Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Brioszki można upiec również w foremkach do muffinów czy babeczek, ale wtedy trzeba ciasto podzielić na 15 - 16 części. |
Krok 9 |
Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec około 35 minut. W połowie pieczenia otworzyć piekarnik i przykryć brioszki folią aluminiową (aby się nie spiekły). Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i ostudzić. |