Brioszki waniliowe z rodzynkami

2


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
mąka tortowa400 gramów
cukier50 gramów
Kostka do pieczenia Kasia170 gramów
ciepłe mleko100 mililitrów
suche drożdże7 gramów
jajko2 sztuki
sól1 łyżeczka
rodzynki2 łyżki
olejek waniliowy2 łyżeczki
alkohol do namoczenia rodzynek1 unit
Przygotowanie
Krok 1
Rodzynki zalać alkoholem, zostawić na 10 minut i odsączyć na papierowym ręczniku.
Krok 2
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, jajka, drożdże, mleko, sól, olejek waniliowy i wymieszać drewnianą łyżką.
Krok 3
Zagnieść rękoma do połączenia składników, dodać odsączone rodzynki a także pokrojoną miękką Kasię i wyrobić aż ciasto będzie gładkie i plastyczne.
Krok 4
Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Krok 5
Tortownicę 26 – 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Krok 6
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części.
Krok 7
Z każdej uformować kulę i ułożyć w tortownicy wyłożonej papierem.
Krok 8
Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Brioszki można upiec również w foremkach do muffinów czy babeczek, ale wtedy trzeba ciasto podzielić na 15 - 16 części.
Krok 9
Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec około 35 minut. W połowie pieczenia otworzyć piekarnik i przykryć brioszki folią aluminiową (aby się nie spiekły). Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i ostudzić.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl