Brioszki waniliowe z rodzynkami
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 35 minut
  • 170 °C

Składniki:

  • mąka tortowa - 400 gramów
  • cukier - 50 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 170 gramów
  • ciepłe mleko - 100 mililitrów
  • suche drożdże - 7 gramów
  • jajko - 2 sztuki
  • sól - 1 łyżeczka
  • rodzynki - 2 łyżki
  • olejek waniliowy - 2 łyżeczki
  • alkohol do namoczenia rodzynek - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Rodzynki zalać alkoholem, zostawić na 10 minut i odsączyć na papierowym ręczniku.
  2. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, jajka, drożdże, mleko, sól, olejek waniliowy i wymieszać drewnianą łyżką.
  3. Zagnieść rękoma do połączenia składników, dodać odsączone rodzynki a także pokrojoną miękką Kasię i wyrobić aż ciasto będzie gładkie i plastyczne.
  4. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
  5. Tortownicę 26 – 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części.
  7. Z każdej uformować kulę i ułożyć w tortownicy wyłożonej papierem.
  8. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Brioszki można upiec również w foremkach do muffinów czy babeczek, ale wtedy trzeba ciasto podzielić na 15 - 16 części.
  9. Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec około 35 minut. W połowie pieczenia otworzyć piekarnik i przykryć brioszki folią aluminiową (aby się nie spiekły). Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i ostudzić.