Brokuły zapiekane z indykiem i makaronem, surówka marchewkowa z czosnkiem i rukolą

56


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
Na zapiekankę:
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr1 opakowanie
brokuły300 gramów
cebula100 gramów
polędwiczka z indyka300 gramów
suchy makaron tagliatelle110 gramów
pieczarki5 sztuk
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy1 łyżka
jogurt typu greckiego150 gramów
woda350 mililitrów
czarny pieprz0.5 łyżeczek
papryka w proszku0.5 łyżeczek
suszone oregano0.5 łyżeczek
majeranek0.5 łyżeczek
Na surówkę marchewkową z czosnkiem i rukolą:
marchewka3 sztuki
jabłko0.5 sztuk
rukola40 gramów
ząbek czosnku2 sztuki
oliwa z oliwek1 łyżeczka
Przygotowanie
Krok 1
Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brokuły podziel na różyczki i ugotuj przez 2-3 minuty. Pieczarki pokrój na plasterki. Cebulę pokrój w drobną kostkę, mięso w cienkie plasterki.
Krok 2
Rozgrzej oliwę na patelni. Włóż cebulę i smaż prze 3-4 minuty. Dodaj mięso i pieczarki. Dodaj wszystkie przyprawy. Smaż przez kolejne 5 minut. Przełóż na talerz.
Krok 3
Przygotuj sos, zgodnie z instrukcją na opakowaniu Knorr Naturalnie Smaczne – Zapiekanka makaronowa z szynką. Użyj wody i jogurtu greckiego.
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Makaron połącz ze smażonym mięsem z warzywami. Zalej sosem. Wstaw do piekarnika na 25-30 minut.
Krok 5
W międzyczasie przygotuj surówkę. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce, o grubych oczkach. Podobnie zrób z jabłkiem. Przypraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oliwą. Połącz wszystkie składniki, na końcu dodając rukolę. Podawaj z zapiekanką.
Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena HermanowskaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl