Brokuły zapiekane z indykiem i makaronem, surówka marchewkowa z czosnkiem i rukolą
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

    na zapiekankę
  • Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr - 1 opakowanie
  • brokuły - 300 gramów
  • cebula - 100 gramów
  • polędwiczka z indyka - 300 gramów
  • suchy makaron tagliatelle - 110 gramów
  • pieczarki - 5 sztuk
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy - 1 łyżka
  • jogurt typu greckiego - 150 gramów
  • woda - 350 mililitrów
  • czarny pieprz - 0.5 łyżeczek
  • papryka w proszku - 0.5 łyżeczek
  • suszone oregano - 0.5 łyżeczek
  • majeranek - 0.5 łyżeczek
  • na surówkę marchewkową z czosnkiem i rukolą
  • marchewka - 3 sztuki
  • jabłko - 0.5 sztuk
  • rukola - 40 gramów
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • oliwa z oliwek - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brokuły podziel na różyczki i ugotuj przez 2-3 minuty. Pieczarki pokrój na plasterki. Cebulę pokrój w drobną kostkę, mięso w cienkie plasterki.
  2. Rozgrzej oliwę na patelni. Włóż cebulę i smaż prze 3-4 minuty. Dodaj mięso i pieczarki. Dodaj wszystkie przyprawy. Smaż przez kolejne 5 minut. Przełóż na talerz.
  3. Przygotuj sos, zgodnie z instrukcją na opakowaniu Knorr Naturalnie Smaczne – Zapiekanka makaronowa z szynką. Użyj wody i jogurtu greckiego.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Makaron połącz ze smażonym mięsem z warzywami. Zalej sosem. Wstaw do piekarnika na 25-30 minut.
  5. W międzyczasie przygotuj surówkę. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce, o grubych oczkach. Podobnie zrób z jabłkiem. Przypraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oliwą. Połącz wszystkie składniki, na końcu dodając rukolę. Podawaj z zapiekanką.