Brukselka z kurczakiem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • brukselka - 200 gramów
  • pierś z kurczaka - 3 sztuki
  • Fix Schab a'la stroganoff Knorr - 1 opakowanie
  • boczek - 50 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • pieczarki - 10 sztuk
  • śmietana - 100 mililitrów
  • natka pietruszki - 1 łyżka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • woda - 150 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Fix Knorr wymieszaj dokładnie ze śmietaną oraz 150 mililitrami wody i posiekaną natką.
  2. Brukselkę oczyść z wierzchnich liści, a następnie sparz kilka minut w osolonym wrzątku. Ostudź i pokrój na połówki. Pieczarki również pokrój na połówki – jeśli będę duże, pokrój na ćwiartki.
  3. Boczek pokrój w plastry, a następnie w kwadraty 2x2 centymetry. Cebulę pokrój w drobną kostkę – razem z boczkiem przesmaż na rozgrzanej patelni.
  4. Piersi opłucz, pokrój w grubą kostkę i przesmaż razem z boczkiem, dodaj pieczarki – całość zalej przygotowanym Fixem Knorr i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj 8-10 minut. Pod koniec gotowania dodaj sparzoną brukselkę i dopraw do smaku pieprzem. Gotową potrawę podawaj z ryżem, kaszą lub makaronem.