Brukselka z makaronem
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • brukselka - 300 gramów
  • makaron farfalle - 200 gramów
  • Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr - 1 opakowanie
  • śmietana 36% - 200 mililitrów
  • boczek wędzony - 50 gramów
  • cebula biała - 1 sztuka
  • jajko - 1 sztuka
  • ser żółty tarty - 50 gramów
  • natka pietruszki - 1 łyżka
  • woda - 100 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Zawartość opakowania Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną i 100 mililitrami wody. Dodaj posiekaną natkę oraz jajko i dokładnie rozmieszaj.
  2. Brukselkę oczyść z wierzchnich liści, a następnie sparz we wrzącej, osolonej wodzie kilka minut i wystudź. Następnie przekrój każdą z nich pionowo na pół.
  3. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku na półtwardo – odcedź. Boczek pokrój w cienkie paski, cebulę w drobną kostkę – przesmaż razem na patelni.
  4. W misce wymieszaj razem makaron, brukselkę oraz boczek z cebulą. Oprósz pieprzem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Całość zalej przygotowanym Fixem Knorr, posyp startym serem, wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekaj przez 25 minut. Zapiekankę podawaj na ciepło.