Bruschetta z tuńczykiem
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pieczywo na grzanki - 1 sztuka
  • pomidory - 6 sztuk
  • tuńczyk z puszki w zalewie własnej - 200 gramów
  • Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr - 2 sztuki
  • szalotki - 2 sztuki
  • świeża bazylia - 0.5 pęczków
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • sok z połowy cytryny - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 80 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Pieczywo pokrój w cienkie kromki i podsmaż je na patelni z dodatkiem połowy oliwy do momentu, gdy zrobi się chrupiące. Odłóż je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  2. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój oddzielając pestki.
  3. Posiekaj czosnek, a szalotki pokrój w kostkę.
  4. Do pomidorów dodaj czosnek, zioła, przyprawę w mini kostkach Knorr oraz szalotkę.
  5. Odcedź tuńczyka, dodaj do pozostałych składników i wymieszaj.
  6. Całość dopraw pozostałą oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i pieprzem. Układaj na grzankach i od razu podawaj.