Bruschetta z tuńczykiem

30


Łatwe


15 min.


4 os.

Składniki
pieczywo na grzanki1 sztuka
pomidory6 sztuk
tuńczyk z puszki w zalewie własnej200 gramów
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr2 sztuki
szalotki2 sztuki
świeża bazylia0.5 pęczków
ząbek czosnku2 sztuki
sok z połowy cytryny1 sztuka
oliwa z oliwek80 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Pieczywo pokrój w cienkie kromki i podsmaż je na patelni z dodatkiem połowy oliwy do momentu, gdy zrobi się chrupiące. Odłóż je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Krok 2
Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój oddzielając pestki.
Krok 3
Posiekaj czosnek, a szalotki pokrój w kostkę.
Krok 4
Do pomidorów dodaj czosnek, zioła, przyprawę w mini kostkach Knorr oraz szalotkę.
Krok 5
Odcedź tuńczyka, dodaj do pozostałych składników i wymieszaj.
Krok 6
Całość dopraw pozostałą oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i pieprzem. Układaj na grzankach i od razu podawaj.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl