Brutti ma buoni
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 180 st C °C

Składniki:

  • mielone migdały lub pokruszone płatki migdałów - 250 gramów
  • posiekane orzechy (najlepiej laskowe) - 250 gramów
  • cukier puder - 300 gramów
  • białka - 6 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
  2. Blachę wyłożyć papierem i posmarować tłuszczem.
  3. Orzechy zmielić
  4. Białka (im więcej białek, tym bardziej puszyste i wilgotne będą w środku) ubić na sztywną pianę.
  5. Partiami dodawać przesiany cukier puder, nie przestając ubijać.
  6. Na koniec dodać orzechy i delikatnie wymieszać łyżką.
  7. Mokrymi rękami formować kuleczki.
  8. Piec ok. 15min., aż się zarumienią.