Brzdąc z brzoskwiniami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 160 °C

Składniki:

    biszkopt
  • jajko - 2 sztuki
  • mąka - 0.5 szklanek
  • cukier - 0.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • olej - 1 łyżeczka
  • ocet - 1 łyżeczka
  • masa
  • śmietana kremówka - 1 litr
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • cukier - 8 łyżek
  • żelatyna - 8 łyżek
  • galaretka cytrynowa - 1 opakowanie
  • owoce np. brzoskwinie - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt : oddzielić żółtka od białek. Ubić pianę. Dodać cukier i ubić na sztywno.
  2. Do piany dodać żółtka , mąkę , proszek , olej i ocet. Wymieszać na jednolitą masę.
  3. Nasmarować i obsypać tortownicę . Przelać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika . Piec ok 20 min. 160 stopni .
  4. Masa: kremówkę i cukier wlać do garnuszka i zagotować na małym ogniu .
  5. Zdjąć z ognia, zostawić do wystudzenia i zostawić na całą noc w lodówce ( ważne !!!!! ) .
  6. Następnego dnia rozpuścić żelatynę w około 2/3 szklanki ciepłej wody . Ubić kremówkę - powstanie lekka pianka. Kremówka nie ubije się tak jak zazwyczaj . Dodać do śmietanki wystudzoną żelatynę .
  7. Wymieszać delikatnie i zostawć na około 3- 5 minut, żeby masa lekko się ścięła. Masę przelać na wcześniej upieczony biszkopt.
  8. Na wierzchu ułożyć brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką. Ja dodałam dodatkowo kilka borówek amerykańskich. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki .